ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ


Την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013 στις 6:00 μ.μ. το Εμπρός έχει εγκαίνια... για τρίτη φορά στην πολυκύμαντη ιστορία του.


Γι’ αυτόν τον πολύ σοβαρό λόγο σάς καλεί, παλιούς και νέους φίλους, στην Ανοιχτή του Συνέλευση.


Ελάτε στο Εμπρός γι' ακόμη μια φορά, στο ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο, ένα κοινό αγαθό για την πόλη που αξίζει να υπερασπιστούμε.


Ελάτε να γνωριστούμε, να συζητήσουμε, να φάμε μαζί και να ανταλλάξουμε δημιουργικές ιδέες για τη συνέχιση της προσπάθειάς μας, για τον πολιτισμό που θέλουμε, για τη ζωή που επιθυμούμε και αξίζουμε.


* φέρτε μαζί σας μεζέδες της αρεσκείας σας, τροφή για σκέψη και δράση


ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ (Σάββατο 21.09.13 ώρα 20:30)


Δεν Ξεχνάμε - Δέν Συγχωρούμε

Δεν ξεχνάμε - Δεν Συγχωρούμε / Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός

ΑΝΩΜΑΛΗ ΠΟΡΕΙΑ ενάντια στη βία της κανονικότητας (Παρασκευή 20.09.13, στις 20.30)

Παρουσίαση της δράσης - συζήτηση.



Σήμερα Παρασκευή 20.09.13, στις 20:30, θα γίνει παρουσίαση της δράσης 'Ανώμαλη πορεία' που φιλοξενήθηκε από το residency του Εμπρός.

Έλαβε χώρα στο κέντρο της Αθήνας την Παρασκευή 13.09.13 και πήρε τη μορφή πορείας πλαισιωμένης με δράσεις από καλλιτέχνες, ομάδες πολιτικές, φεμινιστικές και queer. Το υβριδικό αυτό μόρφωμα έφερε μαζί διαφορετικούς τρόπους έκφρασης, διαμαρτυρίας και δημοσιοποίησης ενός λόγου, που συνήθως λογοκρίνεται ή αποσιωπείται. Στόχος η ενδυνάμωση της μιας φωνής από την άλλη και η κατάδειξη/καταγγελία διαφορετικών εκφάνσεων της πατριαρχικής, ετεροκανονικής, ρατσιστικής και νεο-φιλελεύθερης βίας.
Η ομάδα Media Liberation Front Feminism (aka MLFF) πήρε την πρωτοβουλία και οργάνωσε την ‘Ανώμαλη Πορεία’ με ανοιχτό κάλεσμα για δράση στο δημόσιο χώρο. Η MLFF συνέβαλε στη δράση με τον κινητό σταθμό μέσων της για την εκφώνηση και αναμετάδοση ηχητικών και στιγμιοτύπων της δράσης.

Στην πορεία συμμετείχαν: Color Youth, Φύλο Συκής, Αστοχία Θηλυκού, MLFF, Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών, Ελένη Κολλιοπούλου, Αντώνης Βάθης, Βασίλης Νούλας, και ΣινεΚολεκτίβα.






ΚΑΛΕΣΜΑ
την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου στις 7 μ.μ. σε έκτακτη συνέλευση στην πλ. Αγίων Αναργύρων.

Σήμερα 16 Σεπτεμβρίου, στις 10πμ, υπάλληλοι του ΤΑΙΠΕΔ με συνοδεία αστυνομικών, σφράγισαν το Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο Εμπρός.
Στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ δεν αναφέρεται το Θέατρο σαν χώρος προς εκποίηση.
Γιατί το ΤΑΙΠΕΔ διαλέγει αυτήν τη στιγμή να σφραγίσει τον μοναδικό ελεύθερο πολιτιστικό χώρο που υπάρχει σ΄αυτήν την ¨δύσκολη¨περιοχή του κέντρου;

Το ελεύθερο, αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο «Εμπρός», είναι ένας κατειλημμένος χώρος ελεύθερης πολιτιστικής έκφρασης και κοινωνικής δράσης. Βρίσκεται στην περιοχή του Ψυρρή, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και σε άμεση γειτνίαση με τους κυριότερους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης. Γειτονιά παραδοσιακά βιοτεχνική, του Ψυρρή έχει γνωρίσει τις τελευταίες δεκαετίες έναν βίαιο μετασχηματισμό, με την εισβολή λειτουργιών αναψυχής, εστίασης και τουρισμού και την εγκατάλειψή της από την πλειονότητα των μονίμων κατοίκων της. Η αλλαγή του χαρακτήρα και των χρήσεων της περιοχής εγγράφεται σε μια γενικότερη  διαδικασία μετασχηματισμού του αστικού ιστού του κέντρου της Αθήνας  όπου παράλληλα με τις άναρχες, μικρόπνοες και αγοραίες λογικές  των μικροεπενδυτών, επιχειρούνται πλέον πιο οργανωμένες απόπειρες αστικής ανάπλασης με τη σύμπραξη μεγάλων κεφαλαιούχων και δημόσιων φορέων στην κατεύθυνση ενός εξίσου αγοραίου “εξωραϊσμού” που ιδεολογικά ενδύεται τον μανδύα του “εξευγενισμού”  (gentrification).
Κατασκευασμένο τη δεκαετία του 1930, το ιστορικό (κηρυγμένο διατηρητέο μνημείο από το 1989) κτίριο του Εμπρός λειτούργησε αρχικά ως τυπογραφείο της ομώνυμης εφημερίδας και από το 1988 ώς το 2007 ως στέγη του Θεατρικού Οργανισμού “Μορφές” και στη συνέχεια της Εταιρείας Θεάτρου “Εμπρός”. Εγκαταλελειμμένο και κλειστό επί πέντε σχεδόν χρόνια, επανενεργοποιήθηκε ως κατάληψη τον Νοέμβρη του 2011 με πρωτοβουλία της ομάδας καλλιτεχνών ”Κίνηση Μαβίλη” και με τη συμμετοχή και στήριξη της Κίνησης Κατοίκων Ψυρρή καθώς και άλλων καλλιτεχνών και θεωρητικών από τον χώρο των παραστατικών τεχνών, της μουσικής και των εικαστικών. Μετά από έναν περίπου χρόνο πολύπλευρων καλλιτεχνικών και κοινωνικών δράσεων, και αφού μεσολάβησαν δύο απόπειρες της Αστυνομίας να σφραγίσει και να κλείσει το Θέατρο, την ευθύνη της λειτουργίας και διαχείρισής του ανέλαβε η εβδομαδιαία ανοιχτή του συνέλευση στην οποία μπορούν να συμμετέχουν ελεύθερα όσοι επιθυμούν, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους, εφόσον αναγνωρίζουν και αποδέχονται την κατάληψη του θεάτρου ως κοινό αγαθό.
Το Εμπρός, ως θέατρο, διαφοροποιείται από άλλες καταλήψεις στέγης ή κοινωνικοπολιτικής έκφρασης και δράσης στις οποίες παραμένει αλληλέγγυο. Οι πολίτες που δραστηριοποιούνται στην κατάληψη του Εμπρός και συμμετέχουν στη συνέλευση και τις δραστηριότητές του, επιχειρούν διαρκώς τη σύζευξη και την συμπληρωματικότητα των καλλιτεχνικών και κοινωνικοπολιτικών δράσεων που επιτελούνται στο χώρο του, στη γειτονιά ή και ευρύτερα στην πόλη. Στον πυρήνα του εγχειρήματός μας βρίσκεται η αναμέτρησή μας με το πρόταγμα του αναστοχασμού και της διεκδίκησης του αστικού χώρου ως κοινού αγαθού, μέσα σε ένα διευρυμένο πεδίο που ξεκινά από τη γειτονιά και επεκτείνεται σε όλη την κοινωνία, με τη δημιουργία ζωτικών χώρων συνεύρεσης, έκφρασης και ζύμωσης, στην προοπτική της ανάπτυξης αντιιεραρχικών  και αντιεμπορευματικών δομών αυτοοργάνωσης, αυτοδιαχείρισης και αλληλεγγύης.